Vooruit trekt aan de alarmbel over dubbel probleem met de banken: “Het kan niet!”

door: BVDO
Melissa Depraetere
Afbeelding bron: Photonews

Vooruit wil dat banken verplicht worden om de spaarrente te verhogen. De partij wil dat dit bij wet vastgelegd wordt.

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) wil dat de rentevoet op spaarrekeningen vastgeklikt wordt aan de basisrente. "Het kan niet dat rentes bij het aangaan voor een lening vele keren hoger liggen dan rentes die spaarders krijgen op hun rekening", stelt Depraetere.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stuurde eerder daarvoor al aan bankenfederatie Febelfin een brief, met de vraag om de spaarrente op te trekken.

De rente op spaarboekjes is een klein beetje verhoogd, maar de banken krijgen tegenwoordig veel meer voor de fondsen die zijn bij de Europese Centrale Bank zetten. Daardoor maken ze enorme winsten.

"Minister Van Peteghem mag zoveel brieven schrijven als hij wil, we weten allemaal dat banken daar niet van onder de indruk zijn. De minister moet zelf ingrijpen en banken bij wet verplichten om hun rentes aan elkaar vast te klikken. Het kan niet dat banken woekerwinsten maken op de kap van hun klanten én daarbovenop hun dienstverlening verder afbouwen", zegt Kamerfractieleider Depraetere nog.