Wouter Beke lanceert idee over ouderschapsverlof maar krijgt meteen kritiek

door: STS
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een idee gelanceerd om het personeelsprobleem in de kinderopvang aan te pakken.

Beke stelt voor om het voor ouders enkel nog mogelijk te maken om hun ouderschapsverlof in de eerste drie levensjaren van het kind op te nemen. Dit zou de druk op de crèches moeten verlichten.

"Onmiddellijk de link leggen dat het verplicht opnemen van ouderschapsverlof in de eerste drie jaren zal leiden tot een oplossing voor de personeelsprobemen, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Dat zal zeker geen structurele oplossing zijn", reageerde Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond op Radio 1.

"Minister Beke trekt met zijn idee resoluut de kaart van het heel jonge kind. Op zich is dat niet verkeerd om daar bij stil te staan en om daarover na te denken. Het is inderdaad zo dat de eerste 1.000 dagen voor een kind een heel belangrijke periode is."

"Het heeft ook een belangrijke keerzijde, en ik ben benieuwd hoe de minister daar naar kijkt. Want mensen die nu ouderschapsverlof opnemen na de eerste 1.000 dagen, voor een kind van 11 jaar bijvoorbeeld... Excuseer, maar dat dient ook voor kinderopvang, bijvoorbeeld op woensdagnamiddag."

Flexibel

"Het systeem is nu heel flexibel. Je kan het in een volledige maand opnemen, maar je kan het bijvoorbeeld ook in één tiende opnemen, zodat je woensdagnamiddag bij je kinderen bent."

"Je verplaatst het opvangprobleem naar een ander moment. En ik begrijp ook niet goed waarom je zegt dat het voor de crèches lichter wordt. Waarom zou het voor de crèches lichter worden? Iedereen weet dat het aantal plaatsen in de kinderopvang beperkt is. Dus dat lost eigenlijk niets terdege op wat betreft de grote structurele problemen in de kinderopvang."