Anuna De Wever haalt snoeihard uit naar Delhaize

door: STS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Klimaatactiviste Anuna De Wever heeft in een videoboodschap scherp uitgehaald naar supermarktketen Delhaize.

"Delhaize... Wat the fuck is er daar aan het gebeuren?", zegt De Wever in de video die ze op Twitter postte.

"Delhaize is geen sympathiek winkeliersfamilietje. Het is een gigantische multinational, met 87 miljard euro omzet per jaar."

"We moeten daar echt geen doekjes rond winden. Het is bijvoorbeeld één van de grootste multinationals die in het Amazonewoud aan sojateelt doen, en daardoor verantwoordelijk is voor ontbossing, bosbranden, verlies van biodiversiteit... En daar verdienen ze 40 miljoen euro per jaar aan."

"Daarbovenop was er nog een studie die aantoont dat Delhaize meer dan 119 miljard euro aan klimaatschade zal hebben aangericht tegen 2050. It ain't fucking pretty."

"Dit gaat alleen nog maar over het klimaat. Het wordt nog erger. Op 7 maart kondigde Delhaize aan dat hun laatste 128 winkels die nog in eigen beheer waren, franchises worden. Dat betekent letterlijk dat 9.000 werknemers 400 euro per maand minder gaan verdienen en slechtere arbeidsovereenkomsten gaan hebben."

"Daarbovenop worden de vakbonden nu uit de discussies geduwd, waardoor die mensen totaal geen bescherming meer hebben."

"De werknemers van Delhaize nemen het nu al twee maanden lang op tegen één van de machtigste kapitalisten ter wereld. Zij voeren die strijd ten koste van hun eigen inkomen, want de stakingen kostten hen al duizenden euro's."

"Als je dit breder trekt, is het eigenlijk echt fucked up. Ontbossen in Brazilië, mensen onderdrukken, miljarden aan klimaatschade, en geen vakbonden toelaten in de discussie."

De Wever roept op om op 22 mei deel te nemen aan de nationale betoging in Brussel. "De werknemers van Delhaize hebben niet alleen onze solidariteit nodig, we moeten schouder aan schouder staan. En het is hoog tijd dat het hele middenveld zich achter deze strijd schaart."