In deze gemeenten gaat geflitst worden in zone 30: "Boetes lopen snel op, per km/u te hard"

door: STS
zone 30 - verkeersbord
Afbeelding bron: Photonews

Een politiezone kondigt aan gerichte flitscontroles te gaan houden in de zone 30. En dit in drie verschillende gemeenten. De boetes bij een overtreding lopen snel op.

"Wij als politie en de drie gemeenten Beernem, Zedelgem en Oostkamp willen samen de verkeersveiligheid in de zone 30 verhogen, in het bijzonder in schoolomgevingen en in fietszones", laat politiezone Het Houtsche weten via een persbericht.

"Met de campagne ’30? Bedankt!’ zetten we in op sensibilisering. We willen de weggebruikers enerzijds bewustmaken om hun snelheid te beperken en hen anderzijds bedanken om zich aan de regels te houden. In een zone 30 heb je gemengd verkeer: schoolkinderen, winkelende mensen, fietsers, voetgangers... Het is dus van groot belang dat je traag rijdt want dan zie je méér. Zo kan je altijd op tijd reageren en ongevallen vermijden."

Je staat bij een snelheid van 30 km/u ook sneller stil wanneer je moet remmen, merkt de politie op. "Stel, je rijdt in een woonwijk en ongeveer 13 meter vóór je ogen rent plots een kind de straat op. Rij je 30 km/uur en je remt onmiddellijk, dan sta je na 13 meter stil. Rij je 50 km/uur en je remt onmiddellijk, dan sta je pas na 27 meter stil."

Controles en boetes

Van 1 april tot en met 14 april 2024 wordt er in de bebouwde kom van elke gemeente een tekstkar met een sensibiliserende boodschap geplaatst. Vanaf 15 april is het menens en houdt de politie gerichte flitscontroles in de zone 30 van de drie gemeenten.

"Wanneer men zich niet aan de snelheid houdt in een zone 30 dan stijgt de boete per kilometer. Aan 45 km/u betaal je 35 euro, aan 50 km/u al 97 euro, aan 55 km/u 152 euro en aan 60 km/u betaal je 207 euro. Vanaf meer dan 20 km/u kan dit gepaard gaan met een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs of een verval van het recht tot sturen."