Elektrische wagens zorgen voor probleem met rijbewijs: VAB vraagt aanpassing

door: MRO
bestuurder chauffeur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Steeds meer mensen rijden elektrisch. De VAB-rijschool gaat als eerste rijschool vol inzetten op het gebruik van elektrische voertuigen voor rijlessen. Maar tegelijk stelt er zich dan wel een probleem met het rijbewijs.

De VAB-rijschool heeft als doel om tegen 2026 naar 50 procent elektrische leswagens te gaan en zal daarvoor fors investeren. Deze wagens hebben een automatische versnellingsbak en momenteel geeft dat nog een probleem naar het rijbewijs toe.

Het standaard rijbewijs is nu een rijbewijs voor handgeschakelde wagens. Wie zijn rijexamen aflegt met een auto met automatische versnellingsbak, krijgt een beperking in zijn rijbewijs. Wie die beperking weg wil, moet opnieuw hetzelfde rijexamen afleggen, maar dan met een auto met handgeschakelde versnellingsbak. 

VAB komt daarom met een voorstel. “Ons standpunt is dat het standaard rijbewijs een ‘automaat rijbewijs’ wordt, en dat je mits vier extra lessen (8 uur) bij een erkende rijschool je ook handgeschakeld kan rijden."

"Idealiter zou dan geen tweede keer praktijkexamen moeten worden afgelegd – maar dat is te bekijken binnen de wetgeving of dit effectief mogelijk is”, vertelt Geert Markey, CEO van VAB. 

“Wij willen een oproep doen richting federale regelgever om het onderscheid tussen rijbewijzen automatisch/handgeschakeld op te heffen om de elektrische ambities van VAB toe te laten.”