Nieuwe verplichting voor wie rijbewijs wil halen: "Wordt gecontroleerd op rijexamen"

door: STS
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Een goede gewoonte om te hanteren als automobilist zal binnenkort ook aangeleerd worden aan kandidaat-bestuurders. Er zal ook op gecontroleerd worden tijdens het rijexamen.

Het gaat om de manier waarop je het portier van de wagen opent bij het verlaten van het voertuig. Door de zogeheten 'Dutch reach' toe te passen kan je het risico dat er een fietser tegen het openzwaaiende portier botst verkleinen.

Die 'Dutch reach' houdt in dat je het portier niet opent met je linkerhand, maar met je rechterhand. Door dat te doen, draait je lichaam mee en kan je beter zien of er geen fietser passeert op het moment dat je wil uitstappen.

Jong geleerd is oud gedaan, en dus heeft het Europees Parlement beslist dat er op deze goede gewoonte gecontroleerd zal worden op het rijexamen. Voor wie al jarenlang gewoon is om het portier met de linkerhand te openen, is het niet eenvoudig om dat af te leren.

"Het kan nuttig zijn om een kleine herinnering aan te brengen in je auto tot de 'Dutch reach' een gewoonte is geworden. Hang desnoods een klein briefje naast je stuur met een herinnering om je rechterhand te gebruiken" zei Vera Hoorens, hoogleraar Sociale Psychologie aan de KU Leuven, op Radio 1.

In onderstaande YouTube-video legt een rijinstructeur haarfijn uit hoe je de 'Dutch reach' moet toepassen.