Opvallend trucje komt aan het licht: "Zo kan je ontsnappen aan GAS-boete voor kleine snelheidsovertreding"

door: STS
bestuurder chauffeur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Mensen die met hun bedrijfswagen een kleine snelheidsovertreding begaan, kunnen ontsnappen aan een GAS-boete daarvoor. Er blijkt een trucje te bestaan.

Het is niet eens moeilijk om aan de boete te ontsnappen, zo blijkt. Het volstaat dat een bedrijf de naam van de persoon die het voertuig bestuurde op het moment van de overtreding niet doorgeeft aan de gemeente en ook geen andere persoon opgeeft als bestuurder.

"Een weigering om de onmiskenbare bestuurder mee te delen, resulteert meestal in het stopzetten van de boeteprocedure", citeert de openbare omroep uit een advies dat de experts van de Vlaamse Mobiliteitsraad (MORA) aan het Vlaamse parlement bezorgden.

"Wanneer je zegt dat je niet achter het stuur zat en de echte chauffeur niet kenbaar maakt, hebben gemeenten geen stok achter de deur om de eigenaar ertoe aan te zetten de echte chauffeur kenbaar te maken", vertelde Tim Buyse van de Vlaamse Mobiliteitsraad aan VRTNWS.

Opgepast echter: indien de gemeente naar de politie zou stappen met de GAS-boete, kan Justitie de eigenaar van de wagen wél dwingen om de echte chauffeur op het moment van de overtreding bekend te maken.

"Op het niet meedelen van de onmiskenbare chauffeur staan gevangenisstraffen tot twee jaar en boetes tot 4.000 euro. Maar de realiteit is dat de Vlaamse parketten aan deze GAS-dossiers geen prioriteit geven", zei Buyse nog.