Straks overal in Vlaanderen? Hier schaffen ze voorrang van rechts af

door: STS
Verkeer - auto - voorrang
Afbeelding bron: Photonews

Sommige gemeentes schrappen een belangrijke verkeersregel. Het gaat om de voorrang voor wie van rechts komt aangereden.

In Begijnendijk willen ze de voorrang van rechts regel op alle kruispunten geleidelijk aan afschaffen. In de plaats worden er voorrangsborden geplaatst.

"In de Glabbeek werd de voorrang van rechts regel in 2017 al afgeschaft. Ook in andere Vlaamse gemeenten proberen ze dit op zoveel op mogelijk kruispunten af te schaffen", klonk het op VTM.

"Onze gemeente heeft nog heel veel kruispunten en zijstraten met voorrang van rechts. Dat geeft dikwijls heel gevaarlijke en verwarrende verkeerssituaties", vertelde Bert Ceulemans, de burgemeester van Begijnendijk, aan de commerciële zender.

"Dus we kiezen er als gemeentebestuur resoluut voor om de voorrang van rechts volledig af te schaffen."

Verkeersinstituut VIAS reageerde als volgt: "We weten dat voorrang van rechts vaak een snelheidsremmend effect heeft; dat mensen gaan vertragen om te kijken of ze die voorrang van rechts moeten verlenen."

"Als je twee wegen hebt met een gelijke intensiteit, die ongeveer dezelfde functie hebben, bijvoorbeeld in woonwijken, en je gaat van de ene weg een voorrangsweg maken en de andere daaraan ongeschikt maken, dan zou dat mogelijk ervoor kunnen zorgen dat mensen daar te snel gaan rijden."