Strengere regels op komst? "Ook daarvoor verkeersboete betalen"

door: STS
Geld
Afbeelding bron: Pixabay

Wie als Europeaan in het buitenland een verkeersovertreding begaat, krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd. De lijst met overtredingen gaat echter uitgebreid worden als het van de Europese Commissie afhangt.

Door de Cross-Border Enforcement-richtlijn kan elke bestuurder die in het buitenland in de fout gaat opgespoord worden en een boete in de bus krijgen.

Maar de richtlijn is momenteel nog niet van toepassing op alle overtredingen. "Vandaag gaat het over te snel rijden, het rode licht negeren, onder invloed van alcohol of drugs rijden, geen gordel of helm dragen, gsm’en achter het stuur, op een bus- of de pechstrook rijden, of je kleine kinderen niet goed vastgeklikt hebben", vertelde Stef Willems van Vias institute aan Het Nieuwsblad.

Vias juicht het uitbreiden van die lijst toe. Je zou dan ook een buitenlandse boete moeten betalen voor het niet respecteren van de afstand tot een voorligger, het negeren van een inhaalverbod, het uitvoeren van een gevaarlijk manoeuvre, het overschrijden van een volle witte lijn en het begaan van parkeerovertredingen zoals te dicht bij een zebrapad of kruispunt parkeren.