"Zo weet je hoeveel je auto écht verbruikt": Test-Aankoop lanceert handige app

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Test-Aankoop heeft de MILE21 app gelanceerd, waarmee automobilisten het echte brandstofverbruik van hun wagen moeten kunnen meten en vergelijken.

Het werkelijke verbruik van wagens blijkt doorgaans hoger te liggen dan de cijfers die de autofabrikanten publiceren. Zij meten immers in de meest ideale omstandigheden.

"Onze tests tonen aan dat bijna alle auto's meer verbruiken dan de fabrikanten ons willen doen geloven", klinkt het bij Test-Aankoop. De consumentenorganisatie wijst op het verschil tussen het reële verbruik op de weg en het verbruik op een testbank of in een laboratorium.

MILE21

Samen met universiteiten en consumentenorganisaties uit andere landen, heeft Test-Aankoop de MILE21 app ontwikkeld. MILE staat voor 'more information, less emissions', oftewel 'meer informatie, minder uitstoot'.

Wie de app gebruikt, moet het merk en het type van de wagen ingeven, alsook of het om een rit door de stad of over de snelweg gaat. Ook het aantal passagiers telt mee, want meer passagiers betekent meer gewicht en dus meer verbruik. Vervolgens kan het gemiddelde verbruik vergeleken worden met het verbruik dat de autoconstructeur vooropstelde, of met het verbruik van andere weggebruikers die met hetzelfde type voertuig rijden.