“Samenleggen met wat vrienden om iemand het terrein op te laten lopen”

door: BVDO
Beerschot supportersgeweld
Afbeelding bron: Photonews

Het wangedrag van de supporters van Beerschot en Standard van afgelopen zondag was niet mooi om te zien.

Het Belgische voetbal heeft zondag tot twee keer toe heel slecht gescoord met het wangedrag van supporters van Beerschot en Standard. De Pro League greep al in door bezoekende supporters tot eind 2021 te verbieden. Vandaag is er ook overleg gepland met minister Annelies Verlinden.

De Pro League is echter een belangenvereniging van de clubs zelf. Die zullen echter niet diep in hun eigen vingers snijden, door bijvoorbeeld een kleine boete of een match zonder toeschouwers op te leggen.

In andere landen gebeurt zoiets niet meer, omdat daar veel zwaardere sancties tegenover staan. “In België is de strafmaat veel te laag”, zegt commentator Tom Boudeweel op Sporza. “Deze wandaden moeten veel strenger bestraft worden, want het is crimineel gedrag. Nu kan en mag alles, want het heeft geen gevolgen.”

“Uitwassen van de samenleving vind je terug in het voetbal, omdat het daar kan. Je kan bij wijze van spreken samenleggen met wat vrienden om iemand het terrein op te laten lopen. Als je ziet dat vrijwillige stewards dat dan moeten tegenhouden…"

Lees al het sportnieuws in de gratis app van Redactie24