Jelle Vanendert niet mals voor koersdirecteur die “Pogacar wou zien winnen”

door: BVDO
Podium Amstel Gold Race 2023
Afbeelding bron: Photonews

Tadej Pogacar reed een sterke Amstel Gold Race, maar de manier waarop koersdirecteur Leo van Vliet hem een handje hielp door met de auto voor de Sloveen te rijden is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Leo van Vliet krijgt als koersdirecteur van de Amstel Gold Race veel respect voor wat hij doet voor het wielrennen in Nederland, maar na zijn daad van zondag is daar een groot deel van afgebrokkeld. Ook Jelle Vanendert begrijpt dit niet.

“Zijn profileringsdrang hoeft voor mij niet zo. Het was duidelijk dat Van Vliet liever Pogacar zag winnen dan Healy”, is Vanendert heel erg duidelijk in Het Belang van Limburg.

Dat behoort niet tot zijn taken. “Als koersdirecteur moet je er net voor zorgen dat de wedstrijd in goede banen loopt, zonder dat je op één of andere manier vat hebt op de afloop ervan. Van Vliet doet met zijn actie een beetje afbreuk aan de prachtige solo van Pogacar.”

Vanendert hoopt dan ook dat de UCI uit dit soort voorvallen de nodige lessen trekt en een protocol maakt over wat de koersdirectie wel en niet mag doen.