Spaarders opgelet: vanaf dan betaal je belasting op de rente van je spaarrekening

door: MRO
Geld - sparen - spaarvarken
Afbeelding bron: Pixabay

Nu de rente opnieuw stijgt, krijgen we meer intrest op onze spaarrekening. Maar dat heeft mogelijk tot gevolg dat je roerende voorheffing moet gaan betalen op de intrest die je krijgt.

De rente op spaarrekeningen blijft stijgen. Zo zijn er steeds meer spaarrekeningen waar je in totaal -basisintrest en getrouwheidspremie samen- meer dan 2% intrest krijgt. 

Zolang de intrest op al je spaarrekeningen samen niet meer dan 980 euro bedraagt, ben je vrijgesteld van roerende voorheffing en hoef je dus geen belasting te betalen. 

Wanneer je meer dan 980 euro aan intrest krijgt, moet je op het bedrag boven de 980 euro 15% roerende voorheffing betalen. Als voorbeeld nemen we een spaarrekening die in totaal 2% intrest oplevert. Als je 49.000 euro op deze rekening plaatst, krijg je na een jaar precies 980 euro intrest.

Vanaf het moment dat je dus meer dan 49.000 euro op een spaarrekening plaatst met een totaalrente van 2%, moet je 15% roerende voorheffing betalen op het intrestbedrag dat boven 980 euro ligt.