Unia is tevreden: Rechter veroordeelt vastgoedkantoor voor discriminatie

door: MRO
huis te koop sleutel
Afbeelding bron: Pixabay

Een Belg van Afrikaanse afkomst heeft dankzij opnames van telefoongesprekken kunnen bewijzen dat hij door een vastgoedkantoor was gediscrimineerd op grond van zijn huidskleur. Unia reageert tevreden.

Het gebeurt erg weinig dat dossiers van deze aard voor de rechter komen. De uitspraak van het hof van beroep in Brussel geeft aan dat je wel degelijk raciale discriminatie kan bewijzen aan de hand van tests. 

In deze zaak ging het over een man die interesse had om een woning te huren. Per SMS had het vastgoedkantoor hem laten weten dat het appartement al was verhuurd.

Maar het appartement bleef gewoon online staan, en de kandidaat-huurder vroeg zich af of er geen sprake was van discriminatie. Met de steun van een vereniging besloot hij een praktijktest te doen. 

De rechter veroordeelde het vastgoedkantoor om 1.300 euro schadevergoeding te betalen aan de kandidaat-huurder die werd gediscrimineerd. Bovendien zal het kantoor telkens 500 euro moeten betalen wanneer andere kandidaat-huurders worden gediscrimineerd, voor dezelfde woning of een andere. 

Praktijktest door Unia ontwikkeld

“Unia is blij met de beslissing van het hof van beroep in Brussel”, reageert Els Keytsman, directeur van Unia. “Voor het eerst heeft een rechtbank het instrument van de praktijktest, zoals ontwikkeld door Unia, toegepast."

"Het hof heeft uitdrukkelijk bevestigd dat opnames van telefoongesprekken kunnen dienen als bewijsmateriaal om discriminaties aan te tonen”. 

“Voor sommige kandidaat-huurders is het erg lastig om een woning te huren of zelfs maar te bezichtigen omdat ze van buitenlandse afkomst zijn of een andere huidskleur hebben”, legt Els Keytsman uit.

“Het zijn de kandidaat-huurders die moeten bewijzen dat ze zijn gediscrimineerd maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Praktijktests kunnen hierbij helpen”.