Van Ranst heeft één vrees: "In dat scenario kunnen we echt in de problemen komen"

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst bevestigt dat griep momenteel begint te circuleren. De viroloog hoopt dat de griepepidemie niet samenvalt met die van corona want dan kan de zorg onder grote druk komen te staan.

"In deze periode begint de griep te circuleren. Het enige scenario waarbij we echt in de problemen zouden komen, is wanneer die twee epidemieën samenvallen en dat kan."

"Dat hoeft niet, maar dat kan. Dan ga je meer druk op het gezondheidszorgsysteem hebben", vertelt Marc Van Ranst in 'De afspraak' op Canvas. "We zien de eerste gevallen van griep opduiken, ook in andere landen in Europa begint dat stilaan de kop op te steken."

"In Australië had men een heel vroeg griepseizoen met heel wat zieke mensen, maar naar hospitalisaties toe was dat gewoon. Het is afwachten, maar we zullen wel een griepepidemie hebben dit jaar."

Het is perfect mogelijk om geïnfecteerd te geraken door griep én corona. "Mensen die pech hebben gaan geïnfecteerd kunnen worden door griep en corona en dan kan dat een wat ernstiger klinisch beeld geven. De meesten gaan ofwel griep ofwel corona hebben, maar die gaan niet weten welke van de twee men heeft tenzij men een test doet."