Bouchez blijft pleiten voor verandering en krijgt steun: “Dan ben ik de machtigste man in België”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Erika Vlieghe deed gisteren een niet echt gesmaakte uitspraak door te zeggen dat mensen eens moeten stoppen met zeuren over de maatregelen. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pikte er op in, maar hield vooral een pleidooi voor versoepelingen.

Bouchez blijft pleiten voor versoepelingen, ook al stijgen de cijfers. “‘Zeuren’ is een van de laatste vrijheden die nog niet zijn ingeperkt. Klagen is legitiem in een democratie. En we moeten daar naar kunnen luisteren”, schreef hij op Twitter.

Heel wat sectoren willen versoepelingen en die vinden hun steun bij iemand als Bouchez. “Alsof ik in mijn eentje duizenden horeca-uitbaters en miljoenen mensen die het moeilijk hebben kan mobiliseren. Als ik daar de enige oorzaak van was, zou ik de machtigste man in België zijn”, vulde hij nog aan.

De psychologische gevolgen van de coronamaatregelen zijn gigantisch groot. “We kijken elke dag naar de besmettingen en de ziekenhuisopnames, maar de rest vergeten we: er zijn 40% meer opnames in psychiatrische instellingen, er zijn 70% zelfstandigen die het faillissement vrezen, er zijn 20% meer zelfmoorden volgens het Brusselse parket.”

Ook al zijn de cijfers wat ze nu zijn, toch moet er perspectief komen volgens Bouchez. “De motivatie van de mensen zit dieper dan ooit. Daar gaan slechte cijfers niets meer aan veranderen. Daarom zeg ik: pas de maatregelen aan de realiteit aan. Als we niet méér gaan toelaten, komen we pas echt in de problemen. Ontgoocheling komt uit een gebrek aan perspectief en dat is gevaarlijk. Want als meer mensen zich niet aan de regels houden, zijn we verder van huis.”