Diensthoofd intensieve zorgen duidelijk: “We verliezen heel veel patiënten”

door: BVDO
Corona - intensieve zorgen - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

In de ziekenhuizen voelen ze heel goed dat de coronapandemie in de verkeerde richting aan het evolueren is. De derde golf is al lang ingezet is te horen.

Dominique Benoit is diensthoofd intensieve zorgen aan het UZ Gent. In een paar weken tijd zagen ze het aantal patiënten met corona in het ziekenhuis verdubbelen. De komende twee weken worden heel cruciaal voor een verdere ontwikkeling.

Tijdens de eerste en tweede golf zaten de cijfers van de ziekenhuisopnames volgens Benoit twee weken achter op de stijging van de besmettingen. De curve die er nu vastgesteld wordt stijgt volgens Benoit veel sneller.

“De Britse variant lijkt krachtiger. Mensen worden én zieker én sneller ziek”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. “Terwijl we enkele maanden geleden zagen dat mensen gemiddeld twaalf dagen na de eerste symptomen bij ons kwamen, is dat nu al na een paar dagen het geval. Daarom vrees ik dat de grootste druk bij de derde golf vooral op intensieve zorgen zal komen te liggen.”

En volgens Benoit is die derde golf al lang begonnen. Zeer veel marge hebben de ziekenhuizen niet meer, zeker als je de gewone zorg wil blijven geven. “18 à 20 procent van de patiënten die op intensieve komen, verliezen we. Bij diegene die beademd worden, is dat zelfs 40 procent. Moeten er nog eens zulke beelden getoond worden van patiënten op hun buik? Misschien, maar uiteindelijk worden mensen daar toch immuun voor. Ontkenning is een sterk beestje”, besluit Benoit.