Prof raadt het iedereen af: "Gebruik deze app niet, je slaapt er slechter van"

door: STS
Meisje - smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een professor van de slaapkliniek in het UZ Gent waarschuwt voor apps die je slaappatroon meten. Deze zorgen ervoor dat mensen met slaapproblemen nog slechter gaan slapen.

Via hun smartwatch kunnen gebruikers van zo'n app zien hoelang ze wakker lagen, hoelang ze licht geslapen hebben en hoelang ze diep geslapen geslapen.

"Het probleem is dat mensen er zich te veel op gaan fixeren, dat ze er bijna obsessief mee bezig zijn en hun slaap voortdurend in kaart willen brengen", verklaarde professor An Mariman op VTM.

"Ze willen zo perfect slapen, dat dat de alertheid, de waakzaamheid, de hersenactiviteit verhoogt. Wat net het omgekeerde is dan bij slapen, waarbij je rustig moet worden en je hersenactiviteit naar beneden moet gaan om normaal in slaap te kunnen vallen."

Smartwatch

Bovendien zijn de slaap-apps niet betrouwbaar. "Ik had ooit een patiënt die zijn slaap wilde registreren en twee smartwatches gebruikte. Eentje om zijn linkerpols, eentje om zijn rechterpols. Die registreerden twee totaal verschillende slaapkwaliteiten en -kwantiteiten."

Op de vraag of ze mensen die slaapproblemen hebben zou afraden om zulke apps te gebruiken, antwoordde Mariman: "Zeker weten. Ik denk dat het geen enkele zin heeft om dit te gebruiken en je slaap te registreren."