"Dan stort volgende week ons systeem ineen en liggen die patiënten op de gang"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft gereageerd op het nieuws dat coronapatiënten geen voorrang meer krijgen in het Universitair Ziekenhuis van Gent.

Hoofdarts Frank Vermassen liet verstaan dat Covid-patiënten uiteraard zorg krijgen, maar dat bedden niet meer speciaal voorbehouden zullen worden voor coronapatiënten.

"Ik begrijp de frustratie in de ziekenhuizen, die is groot. En het is enorm zwaar en zeer moeilijk. We kunnen alleen maar dankbaar zijn", reageerde minister Vandenbroucke op Radio 1.

"Ik begrijp de frustratie, maar de reactie in Gent biedt geen enkel uitzicht. Want de Covid-patiënten gaan komen. Dus als je er geen bedden voor reserveert, liggen ze straks op de gang. Ze gaan op de gang liggen, zo simpel is het."

"Het is niet zo dat we zeggen: geef prioriteit aan Covid-patiënten boven andere patiënten die dringend hulp nodig hebben. Dat is echt niet de vraag."

"Pijnlijk en vervelend"

"Het gaat niet om prioriteit geven, maar om ervoor te zorgen dat je ruimte hebt. En dat veronderstelt - en dat is heel pijnlijk en vervelend - dat je zorg die niet dringend is, laat wachten. Dat is een hele pijnlijke en vervelende beslissing. Maar het alternatief is dat die Covid-patiënten straks op de gang liggen."

"Als alle ziekenhuizen reageren zoals men in Gent reageert, dan stort volgende week ons systeem ineen. Want de Covid-patiënten gaan komen en ze gaan op de gang liggen. Dat is niet de bedoeling."

Download nu de gratis app van Redactie24