Erika Vlieghe heel ongerust na Overlegcomité: "Dit hadden wij voorgesteld"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité besliste om de aangekondigde versoepelingen vanaf 1 april niet te laten doorgaan. Erika Vlieghe is voorzitter van het adviesorgaan GEMS. Zij vindt dat de maatregelen verstrengd hadden moeten worden.

"Ik kan niet verhullen dat ik teleurgesteld was na het Overlegcomité en ook heel ongerust. Het is een typisch moment waarop je als voorzitter van een adviesorgaan moet voorhouden dat een advies een advies is en dat politici politieke beslissingen nemen", zegt ze in De Zevende Dag op Eén.

"Ik heb aan alle GEMS-leden moeten zeggen dat ze zich niet gefrustreerd moeten voelen. Politici hebben ook een bocht van 180 graden moeten nemen en  dat is niet makkelijk."

Erika Vlieghe bevestigt dat de experten verstrengingen hebben geadviseerd. Die moeten het, met de stijgende coronacijfers, mogelijk maken om de scholen open te houden.

"Wat wij hebben voorgesteld, ons plan B, is om alles te doen om de scholen nog open te kunnen houden. Dat wil dan zeggen dat je maximaal inspanningen moet doen in alle sectoren en situaties daar rond. De besmettingen zitten in de driehoek school - werk - thuis en op die manier circuleert dat."