Is het wel slim om zelf voor vaccin van Johnson & Johnson of AstraZeneca te kiezen?

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

In België wordt het vaccin van Johnson & Johnson enkel nog toegediend aan mensen ouder dan 41 jaar, maar dat zou binnenkort voor jonge mensen wel mogelijk worden, op vrijwillige basis.

Na het overlijden van een vrouw van 39 jaar eind mei in Brussel dient België geen vaccin van Johnson & Johnson meer toe aan mensen ouder dan 41 jaar.

De ministers van Volksgezondheid willen dat echter weer toelaten. Ook het vaccin van AstraZeneca zou weer inzetbaar zijn voor jonge mensen. Men zou dit echter op vrijwillige basis doen, zodat je zelf kan kiezen of je het wil nemen.

“De kans op de zeldzame bijwerking van ernstige trombose gecombineerd met een laag aantal bloedplaatjes, zit tussen de 1 à 2 gevallen per 200.000 mensen”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, aan De Morgen. “Vanaf 30 jaar weegt snellere vaccinatie duidelijk op tegen de risico's.”

Opvallend was wel dat de bijwerkingen vooral vrouwen troffen. “Maar in totaal gaat het nog steeds om kleine aantallen. Er komen nu ook gevallen van mannen bij. In het Verenigd Koninkrijk gaat het bijvoorbeeld al om een derde.”