“Hoe onpopulair het ook is, dat hangt in de lucht, maar zover is het nog niet”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het zijn cruciale dagen, vlak voor het Overlegcomité van vrijdag. Dat weet ook professor Geert Molenberghs te vertellen over de coronacijfers en de daaraan vasthangende maatregelen.

De verschillen in de cijfers zijn groot. In Vlaanderen gaat het alvast de goede kant op. “Het zou ook kunnen wijzen op een sterkere aanwezigheid van varianten in regio’s met meer ziekenhuisopnames”, vertelt professor Geert Molenberghs aan Het Nieuwsblad. “Er waren al Britse studies die erop wezen dat de druk op de ziekenhuizen bij de varianten waarschijnlijk hoger is, nu lijken onze cijfers dat ook te suggereren. Het toegenomen aantal relatief jonge mensen op intensieve zorg is daar een aanwijzing voor. We mogen de druk van die varianten dus in geen geval onderschatten.”

Voorlopig ligt plan A nog altijd op tafel. “De experts zijn momenteel een advies aan het uitwerken. Als de cijfers straks doorschieten, moeten we overgaan op de plannen B en C. Maar het is nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen. We weten nog niet waar dit naartoe zal gaan. Wisten we dat wel, dan had het Overlegcomité afgelopen vrijdag al maatregelen kunnen treffen. Dat maakt de komende dagen niet minder cruciaal. Zet de vertraging zich voort? Of schieten de cijfers door?”

En dan zou het wel eens een totaal andere teneur kunnen worden voor het Overlegcomité. “Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) alludeerde er al op: als het nodig zal blijken, zullen we geen andere keuze hebben dan verstrengen. Hoe onpopulair ook. Maar zover is het nog niet. We moeten nog enkele dagen wachten.”