Hoe zit het met versoepelingen? “Dan komen we in een heel andere wereld terecht”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Woensdag staat een Overlegcomité op het programma en dan is het opbod over versoepelingen weer aan de orde. Viroloog Marc Van Ranst blijft voorzichtig, maar laat ook ruimte.

Volgens viroloog Marc Van Ranst moeten we de positiviteitsratio en het reproductiegetal goed in de gaten houden. De positiviteitsratio, het aantal besmettingen ten opzichte van het aantal tests, ligt op dit moment nog boven de acht procent. Dat zou onder de vijf moeten geraken. Op sommige momenten in de eerste en tweede golf lag dat tussen 20 en 30 procent. “Het ging mis toen we vijftien wisselende contacten per week mochten hebben”, zegt de expert bij HLN.

Ook het reproductiegetal is van belang. Dat is hoeveel mensen elke besmette persoon op zijn beurt besmet. Momenteel is dat 0,97 procent. Marc Van Ranst schat het in werkelijkheid echter hoger in door de feestdagen waarop te weinig getest werd.

Op wat wachten we dan nog? “Als de meest kwetsbaren gevaccineerd zijn komen we in een andere wereld terecht. Daar ben ik van overtuigd”, gaat Van Ranst verder. “De tweede vaccindosis is nodig voor bescherming op langere termijn. Als de kwetsbare groep beschermd is, worden ziekenhuizen en intensieve niet meer overspoeld, waardoor je in een heel andere situatie terechtkomt.”