Kortingsbon op restaurant voor wie gevaccineerd is: Onwettelijk en discriminerend?

door: BVDO
Restaurant - horeca - sluiting horeca
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Vanaf 9 juni mag de horeca weer binnen mensen ontvangen. Een Brussels restaurant geeft cadeaubonnen weg aan mensen die gevaccineerd zijn.

Een Brussels restaurant geeft mensen die minstens één dosis van het coronavaccin genomen hebben een cadeaubon van 50 euro om te komen eten. Er wordt één voucher per tafel gegeven en die blijft geldig tot het einde van juni.

De eigenaar noemt het een commercieel gebaar voor wie zich laat vaccineren. Hij wil zo de vaccinatiecampagne ondersteunen. Hier en daar rees de vraag of deze praktijk wel wettelijk is. Dat blijkt zo te zijn. “Ik denk niet dat iemand zich tegen zijn zin zou laten vaccineren voor een spaghetti van 25 of 50 euro," zegt jurist economisch recht Jean-Pierre Buyle aan RTL/TVI.

Volgens Unia is er door de actie echter wel sprake van discriminatie. "Het al dan niet gevaccineerd zijn, hangt samen met de gezondheidstoestand van de betrokkene. De gezondheidstoestand is een van de criteria op basis waarvan men in België niet mag discrimineren. Het vaccin is niet verplicht en niet iedereen heeft er toegang toe. We creëren dus een verschil in behandeling op basis van de gezondheidstoestand van de mensen", klinkt het bij Florence Pondeville van Unia.

De vraag is echter maar of iemand het nodig zal vinden om een klacht wegens discriminatie tegen dit initiatief in te dienen.