Marc Van Ranst haalt uit naar Jeff Hoeyberghs: "Speelt op een onverantwoorde manier met onze volksgezondheid"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst heeft fors uitgehaald naar Jeff Hoeyberghs. Die laatste leidt een groep 'viruswaanzin' waarin wordt geprotesteerd tegen het dragen van een mondmasker. Op die manier speelt men op een onverantwoorde manier met de volksgezondheid, stelt Van Ranst.

"Complotgroepen zoals “Viruswaanzin”, geleid door Jeff Hoeyberghs en advocaat Michael Verstraeten, die oproepen tegen het dragen van mondmaskers spelen op een onverantwoorde manier met onze Volksgezondheid", stelt Marc Van Ranst.

"Je kan denken dat zulke groepen een folkloristische amusementswaarde hebben, maar niets is minder waar. Dat een individu met een artsendiploma de aanstoker is van zulk clubje, maakt het nog schrijnender."

De viroloog verwijst daarbij naar wetenschappelijk onderzoek dat het nut van het dragen van een mondmasker bevestigt.

"Wetenschappelijk onderzoek aan de University of California in San Fransisco (UCSF) en aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore toont aan dat linnen of katoenen mondmaskers niet alleen anderen beschermen, maar dat ze ook 65-85% van de virussen tegenhouden zodat je zelf ook voor een stuk bescherming geniet, en minder kans hebt om zelf ziek te worden. Wanneer je toch ziek raakt heb je meer kans op een milder ziekteverloop."