Mogen we nu met tien man aan tafel zitten en barbecueën? Marc Van Ranst geeft antwoord

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst heeft zijn mening gegeven over de versoepelingen die het Overlegcomité vrijdag aankondigde. Er werd beslist om voluit in te zetten op buitenactiviteiten.

"De regering heeft zich geconcentreerd op buitenactiviteiten, zoals in ons voorstel stond. Over de uitbreiding van de groep mensen die je buiten mag zien, werd al hele poos gespeculeerd: acht, of tien? Het is uiteindelijk tien geworden. Zolang het buiten is, er afstand gehouden wordt en een mondmasker gedragen wordt, zal het risico daarvan wel meevallen", zei Van Ranst op VTM.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zei dat je ook mensen mag ontvangen in je tuin. Maar die mogen niet naar binnen gaan. En anderhalve meter afstand houden blijft belangrijk. Schouder aan schouder aan tafel zitten tijdens een barbecue, kan dus niét. "Het moet heel duidelijk zijn dat dat niet kan", aldus Van Ranst. "Het is ook niet de bedoeling om bij buitensporten samen binnen in een kleedkamer te gaan zitten."

Horeca

Over de heropening van de horeca, gepland voor 1 mei, zei Van Ranst nog: "Hopelijk zitten we dan in veel veiliger vaarwater. Er zullen ook meer mensen gevaccineerd zijn. Maar stel dat het toch de verkeerde richting zou uitgaan, is er nog voldoende tijd om die beslissing te herroepen."