Prof Peter Piot heeft slecht nieuws: "Tijdperk van epidemieën breekt aan"

door: STS
Peter Piot
Afbeelding bron: Photonews

Volgens de wereldvermaarde Belgische professor Peter Piot gaan we steeds vaker met pandemieën geconfronteerd worden.

"Eerst en vooral: de Covid-epidemie is nog niet voorbij, zelfs al kunnen we ons dankzij de vaccins en de groepsimmuniteit verwachten aan kortere golven en een minder ziekmakend virus", vertelde microbioloog Piot aan La Libre Belgique.

"Maar door de overbevolking, de interactie tussen de mens en de natuur, de biodiversiteit die afneemt en de toegenomen mobiliteit, plus de klimaatverandering, kunnen we ons verwachten aan meer epidemieën, met kortere tussenpozen en van diverse oorsprong."

Griep

"Wat me nu het meeste zorgen baart, is een grote grieppandemie, zoals de Spaanse griep (1918-1920) of meer recent de Hongkonggriep van 1968. Daar moeten we ons op voorbereiden."

"We zijn beter voorbereid dan vroeger. Maar we mogen na Covid niet zelfgenoegzaam worden en moeten blijven investeren in onderzoek."

"We moeten een nieuwe epidemie zo snel mogelijk ontdekken. Als we snel kunnen handelen, kunnen we veel doden vermijden. Ten tweede moeten we plannen hebben, zoals bij een nucleaire ramp."

Vaccins

"Ten derde zouden we vaccins moeten ontwikkelen die ons beschermen tegen eender welke griep of eender welk coronavirus."

"Ik ben van nature een optimist, maar ik ben ook een realist. Er zullen andere pandemieën komen. Maar we zouden beter voorbereid moeten zijn."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24