Uitbraak van corona in grote Vlaamse stad: “Dat baart me echt zorgen”

door: BVDO
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De stijgende besmettingscijfers zorgen voor de nodige onrust in expertenland. Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey is vooral bang van de uitbraak in Gent.

Een duidelijke verklaring is er op dit moment niet voor de stijgende coronacijfers. "We kunnen niet zo goed plaatsen hoe dat komt, want de scholen waren de afgelopen periode dicht”, zegt Devroey aan HLN. “ Een van de mogelijke verklaringen zou kunnen zijn dat de Britse variant veel meer aanwezig is, en veel besmettelijker is. Dat baart ons zorgen en moeten we opvolgen.”

Vlaams-Brabant, maar vooral Oost-Vlaanderen vertonen een forse stijging in het aantal besmettingen. “Ik ben nu toch ongerust over de situatie in Gent. Daar zien we voor het eerst sinds lang een toename in een grote stad. De situatie in de grote steden moet nauwgezet opgevolgd worden, want als het daar begint te branden, is het veel moeilijker te blussen."

Versoepelingen mogen dan ook niet gegeven worden op het Overlegcomité van vrijdag. "De beslissingen moeten genomen worden op basis van cijfers. We krijgen een eerste versoepeling in de woonzorgcentra, wat een goede zaak is, maar verder dan dat zou ik liever niet gaan.”