Uitspraken over corona bleken onzin: "Met de beste bedoelingen gedaan"

door: BVDO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Het einde van het jaar nadert en dan wordt het traditiegetrouw ook tijd om terug te blikken op het voorbije jaar. Ook Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, doet dat.

Wetenschap is en blijft een vak apart, maar hoe die elkaar over de coronacrisis tegenspraken kwam bij het grote publiek niet echt goed over. "Wetenschap is voortdurend in evolutie, en door elkaar te corrigeren of in vraag te stellen, stimuleren collega's elkaar om verder te zoeken en beter te doen", zegt Goossens aan Het Laatste Nieuws.

"Wetenschappers zijn het gewoon om zichzelf en elkaar in twijfel te trekken, maar op het grote publiek kan dat inderdaad verwarrend overkomen." Zo zeiden experts in september dat er geen reden tot paniek was, maar achteraf bleek dat de reinste onzin.

"Ze hebben dat ongetwijfeld met de beste bedoelingen gedaan, en toch was ik daar zeer ontstemd over en begreep ik het niet. We blijven dit virus onderschatten en onszelf overschatten. Ik begrijp ook niet dat sommige collega's nu verbaasd zijn dat de cijfers stagneren."