Waarom krijgen kwetsbare mensen jonger dan 41 jaar wel nog Johnson & Johnson?

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Pixabay

Woensdag lieten de ministers van Volksgezondheid in ons land weten dat na een overlijden van een 39-jarige vrouw niemand onder de 41 jaar voorlopig nog ingeënt wordt met het coronavaccin van Johnson & Johnson.

Die bewering klopt echter niet, want bij kwetsbare groepen zoals daklozen en mensen zonder papieren, maar ook ouderen die zich niet buitenshuis kunnen begeven, wordt het vaccin wel nog toegediend de komende dagen weken. Kan het voor hen dan geen kwaad?

"We proberen efficiënt te zijn en hen de vaccinatie te garanderen”, zegt Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron aan RTL/TVI. “De ernstige gevallen van problemen met dit vaccin vertegenwoordigen 3 gevallen per miljoen mensen volgens de statistieken in de Verenigde Staten, waar dit vaccin veel is gebruikt. De kosten-batenverhouding voor de volksgezondheid is gunstig.”

De minister wijst erop dat het vaccin van Johnson & Johnson ook maar één prik vereist en daarom voor deze doelgroepen veel interessanter is.
Op 21 mei overleed in ons land een Sloveense vrouw die met Johnson & Johnson gevaccineerd was aan een ernstige trombose en een tekort aan bloedplaatjes.