Waarom moeten gevaccineerden nog voorzichtig zijn? Van Gucht geeft verklaring

door: STS
Vaccin
Afbeelding bron: pexels

Viroloog Steven Van Gucht heeft uitgelegd waarom het belangrijk is dat ook mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus voorzichtig blijven.

"Als je gevaccineerd bent, heb je inderdaad een goede bescherming tegen ernstige ziekte", zei Van Gucht op Eén.

"Die bescherming is niet 100 procent, die bedraagt zo'n 80 procent voor oudere mensen. Voor jongere mensen loopt dat op tot in de 90 procent."

"Dat is zeer goed, maar dat is geen hónderd procent. En zeker voor de meest kwetsbaren gebeurt het dat zij af en toe toch wel in het ziekenhuis terechtkomen. En die kans vergroot als er veel virus circuleert."

Virus verspreiden

"Als je volledig gevaccineerd bent, kan het altijd gebeuren dat je voor een stukje het virus gaat verspreiden. De kans is veel minder groot dan bij niet-gevaccineerden."

"Met de vaccinatie ga je niet álles oplossen. Het is een heel belangrijk hulpmiddel, maar het is niet de totaaloplossing."

Gaten

"En het probleem is dat er nog altijd grote gaten zitten in onze bescherming, dat we delen van het land en groepen van de samenleving hebben waar de vaccinatiegraad heel laag is. En die gaten gaan opgevuld worden door het virus."

"Het zal vooral zaak zijn om dat wat te vertragen, zodanig dat je dat spreidt in de tijd, en de belasting in de ziekenhuizen aanvaardbaar kan houden."

Download nu de gratis app van Redactie24