Gevaarlijk nieuw insect duikt op: "Er sterven elk jaar mensen nadat ze gestoken zijn"

door: STS
Ambulance - ambulancier
Afbeelding bron: Photonews

Een nieuw en niet ongevaarlijk insect heeft zich voor het eerst in Europa gevestigd. De steken ervan kunnen dodelijk zijn wanneer je een allergische reactie krijgt.

Het gaat om de rode vuurmier, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het dier heeft zich intussen naar andere plaatsen verspreid, waaronder Europa. Er zijn voor het eerst nesten gevonden op Sicilië.

Wouter Dekoninck, entomoloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Wetenschappen, denkt dat er een behoorlijke kans is dat de rode vuurmier ook in België zal opduiken.

En ze weer wegkrijgen is niet eenvoudig. "Je moet drastische middelen inzetten, zoals sterke insecticiden die niet goed zijn voor het milieu en de omgeving."

Steken van rode vuurmieren kunnen soms een dodelijke allergische reactie uitlokken. "Zo'n steek is opvallend pijnlijk. Bovendien gaan de mieren massaal aanvallen wanneer ze zich in hun nest bedreigd voelen. Je kan dan heel snel heel veel steken krijgen."

"Sommige mensen reageren daar allergisch op. We weten dat er in de VS elk jaar een aantal doden vallen door steken van de rode vuurmier."