Mensen vrezen nu: "Dan zal ons luxe leventje als een kaartenhuisje ineenzakken"

door: STS
Terras - horeca
Afbeelding bron: Photonews

Het leven is flink wat duurder geworden de laatste tijd. Veel mensen moeten elke euro twee keer omdraaien.

Een bezoek aan een café of restaurant is voor sommigen niet meer weggelegd. Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Is de horeca te duur geworden?"

"Ja, absoluut. Alles is te duur", vindt Nicole.

"De prijzen swingen de pan uit, ze zijn zichzelf kapot aan het prijzen. Straks wordt een terrasje doen iets voor de elite", vreest Jean-Pierre.

"Op café of restaurant gaan is een eigen keuze en een luxeactiviteit, dus daar moet niet over gezaagd worden, dat beslis je uiteindelijk zelf. Wat wél te duur is geworden is boodschappen doen", vindt Vanessa.

"Alles is veel te duur geworden. Ik zoek de goedkoopste cafés en restaurants op. Ik vergelijk altijd de prijzen. En daar ga ik binnen", laat Eddy weten.

"De horeca maakt zichzelf kapot door de hoge prijzen", is Carina van mening.

"Energie en brandstof zijn belachelijk duur geworden en dit wordt doorgerekend aan de consument", merkt Dirk op.

"Bepaalde horecazaken hebben hun prijzen te veel verhoogd. Ze willen hun verliezen goed maken na de geleden schade tijdens de coronacrisis. Dit is uiteraard ook hun recht. Maar met de steeds duurdere prijzen voor de echte levensbehoeften zullen ze zeker klanten verliezen", stelt Paul.

"Als dit blijft duren, gaan nog veel bedrijven hun deuren moeten sluiten, en niet enkel in de horeca. Mensen worden verplicht om stelselmatig minder en minder te gaan uitgeven om zelf niet in de financiële problemen terecht te komen. En dan krijgen we een omgekeerd effect. Prijsstijgingen worden doorgerekend aan de eindverbruiker, totdat zij het ook niet meer kunnen betalen en dan zal ons luxe leventje als een kaartenhuisje ineenzakken", vreest Bruno.

"Alles is te duur geworden. Mensen die nu elke cent moeten omdraaien, laten de horeca links liggen. Zonder te oordelen of de prijzen gerechtvaardigd zijn", schrijft Francine.

"De kosten voor iedere ondernemer of burger zijn te groot geworden. Want de burger of klant moet de prijsstijging van de onderneming, kosten en ondernemer betalen. Anders gaat elke zaak naar een faillissement", zegt Benjamin.

"Wacht maar af. Tegen de winter zullen de kosten voor de verwarming zodanig hoog oplopen dat vele zaken de deuren gaan sluiten", voorspelt Raoul.

"Ja, alles wordt duurder. Wat we niet echt nodig hebben, zal wegvallen. De horeca als eerste. Alles wat we gezellig en leuk vinden zal wegvallen. Tenzij onze ministers hier dringend een oplossing voor vinden", schrijft Hilde.