80-jarige is 13.000 euro kwijt aan oplichters, politie waarschuwt: "Zo gaan ze te werk"

door: STS
Politie - Antwerpen
Afbeelding bron: Photonews

De politie waarschuwt voor oplichters die mensen bij hen thuis geld aftroggelen. Al meerderde slachtoffers hebben zich gemeld.

"De daders lijken zich specifiek te richten op oudere slachtoffers en proberen hen aan de hand van een droevig verhaal geld afhandig te maken", meldt de politie van Merksem.

"Op 19 oktober belde een koppel met een kind aan bij een slachtoffer van 82 jaar. Het gezin vroeg geld om de elektriciteits- en gasrekening te betalen en voor de zorgen voor een ziek kind."

"Enkele dagen later belde een andere vrouw aan met hetzelfde verhaal. Het slachtoffer gaf de oplichters in totaal bijna 650 euro."

Toilet

"Op 6 november vroegen twee vrouwen aan een 80-jarige om gebruik te mogen maken van haar toilet. Eens binnen brachten ze een emotioneel verhaal over een uithuiszetting."

"Het slachtoffer kreeg medelijden en gaf één van hen haar bankkaart en pincode mee. Terwijl de oudste geld afhaalde, bleef de jongste dader bij de bejaarde vrouw. Er werd meer dan 13.000 euro van de rekening van het slachtoffer gehaald."

"Nog op 6 november belde iemand die zich voordeed als een Rode Kruismedewerker aan bij een oudere man. Ook hij vroeg naar de mogelijkheid voor een toiletbezoek. De verdachte kon hier geen buit maken."

Keurige man

"En op twee plaatsen in Deurne en één adres in Wilrijk zijn bejaarden aangeklampt door een keurige man. Toen de slachtoffers thuiskwamen, wilde de dader telkens geld wisselen of bood hij aan om te helpen met de boodschappen."

"Eens binnen, heeft de man de slachtoffers bestolen. Alle slachtoffers omschreven de dader als een nette man met een verzorgd voorkomen."

Er wordt vermoedt dat er sprake is van twee of drie dadergroepen. De politie heeft een duidelijke boodschap: "Geef onbekenden die om geld vragen nooit de kans om je woning te betreden en bel meteen 101."