Woede om werkstraf voor Reuzegommers: "En die boete gaan ze niet voelen, hun winterjas kost meer"

door: STS
Sandia Dia overleed in 2018 na een doop bij studentenvereniging Reuzegom

Dat achttien leden van studentenclub Reuzegom na de dodelijke studentendoop van Sanda Dia veroordeeld zijn tot een werkstraf, zorgt voor heel wat verontwaardiging op sociale media. We verzamelden enkele reacties.

Vrijdag werden de leden van Reuzegom schuldig bevonden aan onopzettelijke doding en veroordeeld tot werkstraffen van 200 tot 300 uur.

"Met rijke ouders in de juiste posities kom je echt met alles weg. 400 euro boete voor de moord op Sanda Dia? Serieus? Die geldboetes gaan ze niet eens voelen. Hun winterjas kost meer", schrijft Jacqueline op Twitter.

"Het feit dat sommige verkeersboetes duurder zijn dan moord is waanzin", schrijft een andere Twitter-gebruiker.

"Achttien mensen vernederden en folterden Sanda Dia in 2018. Niemand greep in tot het helemaal te laat was. Werkstraffen, boetes & geen sprake van schuldig verzuim. Dit is de waanzin voorbij. Justice for Sanda is vier jaar later ver te zoeken. Fucked up", schrijft Kenny.

"Werkstraffen van 300 uur maximaal, boetes van 400 euro. Er is mild gevonnist in de zaak Sanda Dia", vindt Knack-journalist Walter Pauli. "In een democratie respecteert men het oordeel van de rechtbank (op mogelijkheid tot Cassatie etc. na). Dat verhindert niet dat ik nu een erg slechte smaak in mijn mond heb."

 

"De zaak-Sanda Dia bewijst dat klassenjustitie geen verleden tijd is", vindt Oskar. "Bevind je je onderaan de socio-economische ladder, dan kan je zwaarder gestraft worden voor drugsbezit of vandalisme dan dat deze zonen van de elite gestraft worden na foltering met de dood tot gevolg."

"Ik ken migrantenjongeren die zwaardere straffen hebben gekregen dan de Reuzegommers voor wat duwen en trekken op een strand", schrijft opiniemaker Dyab Abou Jahjah.

"Ik werk meer tijdens mijn vakantiejob dan wat die moordenaars van Sanda Dia moeten doen als straf", merkt Maud op.

"Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de redenering dat de Reuzegommers al genoeg geleden hebben en dat we hun toekomst niet verder moeten vergooien, neerkomt op klassenjustitie. Wat was het oordeel geweest indien de daders migrantenjongeren waren geweest?", schrijft de bekende pedagoog Dirk Van Damme.

"De vraag stellen is ze beantwoorden", reageerde Meyrem Almaci (Groen). Helaas weten/vrezen we allemaal het antwoord. Alle sterkte voor de familie en naasten van Sandra Dia, voor eeuwig 20."

"Vandaag faalt Justitie als je het mij vraagt", schrijft Thibo Temmerman, cd&v-partijraadslid in Lokeren. "Werkstraffen en minimale boetes voor het verspillen, het verslinden, het vertrappelen van een mensenleven? Een echte schande. Mijn steun gaat uit naar de familie, vrienden en geliefden van Sanda. Sterkte."

"Het oordeel in de Sanda Dia-zaak kan zeer onrechtvaardig aanvoelen maar de kreet 'klassenjustitie' is hier niet op zijn plaats", vindt Tom. "Deze straf ligt in lijn met wat gebruikelijk is bij dergelijke kwalificatie en leeftijd. Schiet niet op de rechter, schiet op de (straf)wet."