Het ziet er werkelijk dramatisch uit: Extreem weer, bosbranden, hittegolven, droogte en eilandstaten die gewoon verdwijnen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

De klimaatopwarming is niet meer te stoppen. Sterker nog, de wereld is de strijd aan het verliezen.


 

Zowel het VN-milieuprogramma als zo’n duizend wetenschappers zien geen weg meer terug om onder de 1,5 graad te blijven. We stevenen zelfs af op een opwarming tussen de 2,4 graden en 2,6 graden, schrijft Het Nieuwsblad.

Extreem weer
Het gaat dramatische gevolgen hebben. Zo gaan we nog meer extreem weer krijgen. Eind september nog trok orkaan Ian over over Cuba, Florida en North Carolina. Het resultaat van een vlaag van vernieling. Vrijwel overal ter wereld zullen er overstromingen komen, ook in ons land.

Bosbranden
Er komen ook hevige bosbranden. Bij hevige bosbranden in Australië in 2019 en 2020 stierven naar schatting een miljard dieren. Vanaf 2 graden opwarming zou het risico op bosbranden in Australië verviervoudigen. Vanaf 3 graden zouden ook in ons land heuse bosbranden voorkomen.

Hittegolven
Volgens een rapport van de Meteorologische Organisatie is de gemiddelde temperatuur de afgelopen 30 jaar dubbel zo snel gestegen als het wereldwijde gemiddelde. De VN waarschuwt voor onherstelbare schade voor mensen en ecosystemen vanaf 2 graden opwarming.

Droogte
Vanaf 2 graden opwarming zal volgens een VN-klimaatpanel de kans op extreme droogte toenemen. In delen van West-Afrika, Oost-Azië, en in het Middellands Zeegebied dreigt het de oogsten te doen mislukken en neemt het risico op hongersnoden toe.

Eilandstaten verdwijnen
En dan zijn er nog de smeltende gletsjers en ijskappen. Er zijn ook steeds meer signalen dat het al vanaf 1 graad opwarming - wat nu al het geval is - het snel gevaarlijk wordt. Zo kan het de dooi van delen van Groenland en West-Antarctica op gang brengen, waardoor de zeespiegel gaat stijgen. Het resultaat is dat tal van van kleine eilandstaten tegen 2100 dreigen te verdwijnen.