"Vlaanderen gaat volledig overstromen, enkel deel van Limburg blijft gespaard"

door: STS
Overstroming
Afbeelding bron: Pixabay

Indien de stijging van het zeeniveau door de klimaatopwarming doorzet, komt bijna heel Vlaanderen ooit onder water te liggen. Dat blijkt uit een studie van de VUB.

De VUB-onderzoeksgroep Fysische Geografie onder leiding van professor Philippe Huybrechts maakte projecties voor de stijging van het zeeniveau tijdens de komende 10.000 jaar.

Glacioloog Jonas Van Breedam maakte in zijn doctoraatsstudie hierover gebruik van gekoppelde modellen van de Groenlandse en Antarctische ijskappen, de atmosfeer en de oceaan: "De uitstoot van broeikasgassen tijdens de komende 30 tot 200 jaar kan in de komende 100 eeuwen een globaal gemiddelde zeeniveaustijging van 9 meter tot 37 meter tot gevolg hebben."

"Deze studie toont aan dat het effect van de huidige opwarming op het zeeniveau voor duizenden jaren zichtbaar zal blijven, vooral door de trage reactiesnelheid van de Groenlandse en Antarctische ijskappen op een verandering in temperatuur. Als we de emissies van CO2 niet snel tot nul kunnen herleiden, zal Vlaanderen, met uitzondering van een deel van Limburg, zo goed als volledig onder het zeeniveau komen te liggen", aldus Van Breedam.