Westnijlvirus zit al in Nederland: Wat is het en komt het ook in België voor?

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het westnijlvirus maakte de afgelopen zomer vier dodelijke slachtoffers in Spanje. Het virus is bezig aan een opmars en dook ook voor het eerst op in Nederland. Moeten we ons zorgen maken in België?

Vier mensen overleden bij een uitbraak aan de gevolgen van het westnijlvirus in Spanje en het virus werd een eerste keer ontdekt in Nederland. Daar bleek een grasmus besmet te zijn.

"Het westnijlvirus wordt voornamelijk overgedragen door Culex muggen. Deze soort komt zeer frequent voor bij ons, maar in België werden nog geen besmettingen vastgesteld, enkel importgevallen van Belgische reizigers die in het buitenland besmet raakten", zegt Kevin Arien van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde aan Redactie24. 

De meeste mensen die besmet raken met het westnijlvirus worden daar niet echt ziek van, maar in uitzonderlijke gevallen kan het toch tot de dood leiden. "De ziekte verloopt meestal zonder symptomen (in ongeveer 80% van de gevallen) en dus zonder veel erg."

"Ongeveer 20% van de gevallen krijgt milde griepachtige symptomen (koorts, hoofdpijn en spierpijn) en in 1% neurologische verschijnselen zoals encefalitis en meningitis."

"Er is geen medicijn en geen vaccin om het virus te bestrijden. De preventie berust dus voornamelijk op de bescherming tegen muggen."