Exotische steekmug duikt op in België: Moeten we bezorgd zijn?
Een exotische steekmug is voor het eerst waargenomen in België. Dat hebben onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen bekendgemaakt.
Het team vond tussen 2017 en 2019 een nieuwe steekmuggensoort voor België: de Culiseta longiareolata. Deze komt voor van de Azoren tot Centraal-Azië, maar tegenwoordig ook in sommige Europese landen.
"De bevestigde aanwezigheid van deze mug in België en Nederland was niet onverwacht", zegt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG, in een persbericht.
"Deze steekmug heeft een voorkeur voor vogels en is een potentiële drager van ziekteverwekkers voor vogels, zoals het westnijlvirus."
Voor de mens is deze soort geen groot gevaar. "Het risico op muggenbeten is zeer klein en de kans op ziekte-overdacht bij mensen is daardoor ook erg laag."
Klimaatverandering
"Het feit dat exotische muggen hier kunnen zijn, heeft natuurlijk met klimaatopwarming te maken. Stijgende temperaturen en warmere winters bevorderen de verspreiding van deze en andere exotische soorten, zoals de tijgermug, en dus ook de verspreiding van hun ziekteverwekkers", zegt Anna Schneider, onderzoeksassistent bij de Dienst Entomologie van het ITG.
Corona
"Maar we moeten ook stilstaan bij de impact van globalisering. Op één dag kunnen we naar de andere kant van de wereld en terug reizen en er is heel weinig controle op wat wij allemaal meebrengen. Niet alleen virussen zoals corona, maar ook insecten en andere dieren."