Francken reageert op felle kritiek die hij krijgt: “Moet ik dan niets doen en die kinderen misschien in de prostitutie laten belanden?”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er komt veel protest op een beslissing van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij stuurde een uitgeprocedeerd ­Servisch gezin naar het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

Het gaat om een moeder met vier kinderen tussen de één en zes jaar oud. Hun vader zit in gevangenis wegens diefstal met geweld. Tien jaar geleden besliste de Belgische regering om de opsluiting van gezinnen met kinderen stop te zetten, nadat ons land hiervoor al meermaals veroordeeld was door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar de huidige regering maakte die beslissing weer ongedaan.

Het liet vier woonunits bouwen bij het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, vlakbij de luchthaven van Zaventem. Daar is dinsdag voor het eerst een gezin ondergebracht. “Een kind sluit niet je op, nooit”, luidt het verschillende organisaties.

Francken blijft, ondanks het protest, achter zijn beslissing staan. “Kinderen opsluiten doet niemand graag, dit is geen maatregel die ik voor mijn plezier neem”, citeert Het Nieuwsblad hem op zijn weblog. “Toch is het in bepaalde gevallen noodzakelijk. Ik moet als staatssecretaris de Vreemdelingenwet toepassen en de wet is duidelijk: mensen zonder verblijfsrecht in ons land zijn in overtreding en moeten ons land verlaten.”

Volgens de verschillende organisaties veroorzaakt de opsluiting trauma’s bij de kinderen. “Ik zou er graag de jarenlange ervaring van mijn vele honderden mensen op het terrein willen naast leggen”, zegt Francken daarop. “Leven in illegaliteit is ook negatief voor de ontwikkeling van een kind. Het betekent voor het gezin permanente angst om opgepakt te worden, uitbuiting door malafide huisjesmelkers en louche werkgevers, zwartwerk om aan de kost te geraken, soms ook criminaliteit of zelfs prostitutie”.