Weerman Frank Deboosere: "Vanaf dan eindigt de hittegolf en krijgen we heerlijke, aangename temperaturen"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het was gisteren de warmste ooit in België. Op de meeste plaatsen ging de temperatuur zelfs over de veertig graden.

Temperaturen over de veertig graden, je kan er maar beter aan wennen. "Tegen 2050 verwachten we dat één op twee zomers toestanden gaan opleveren zoals we dit jaar en ook vorig jaar meegemaakt hebben", verduidelijkt weerman Frank Deboosere bij VRTNWS.

"Het gaat allemaal veel sneller dan verwacht. In de toekomst zullen we zeggen dat temperaturen van 40 graden wel vaker zal gebeuren. Maar nu is dat echt jamais vu. Het is nog eens drie graden boven het vorige record. Ik had in mijn leven nog nooit 40 graden aangekondigd. Zelfs in Koksijde aan de kust was het 40 graden en daar is normaal koeler. Nee, zoiets als gisteren hebben we nog nooit meegemaakt."

"Vandaag krijgen we nog een snikhete dag. Geleidelijk aan zal het dan ook meer vochtig worden. In de Kempen kan het nog altijd 39 graden worden. Dat gaat in combinatie met de hoge luchtigvochtigheid heel zwoel aanvoelen. In de loop van de dag komen er onweders. In het weekend blijven die ook en valt de temperatuur terug naar een heerlijke 22 graden. Dan komt er ook een einde aan de hittegolf.