Brandweer neemt ophefmakend besluit over wanneer ze oproep krijgen als een kat in de boom zit

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)
Je kan je kat maar beter goed in de gaten houden. De brandweer heeft immers een drastisch besluit genomen.

Als je kat in de boom zit, verwittig je de brandweer. Zij kunnen je kat er dan wel uithalen. De brandweer doet dit volledig gratis, maar daar komt nu verandering in. In veel gemeenten vraagt men daar nu al geld voor. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De eerste keer zal de brandweer je geliefde kat nog wel gratis uit de boom halen, maar vanaf de tweede keer moet er een retributie betaald worden die kan variëren van dertig ­euro tot enkele honderden euro's, afhankelijk van de zone. Op die manier wil de brandweer vermijden dat baasjes te laks omgaan met hun kat.

"Geen algemene richtlijn"
“Als een koe twee keer uit dezelfde wei kan ontsnappen, dan is er iets mis met de omheining. We willen dat eigenaars ook verantwoordelijk gesteld worden voor de ­bescherming van hun dieren”, zegt woordvoerder Alain ­Habils van de zone Vlaams-Brabant West. “Bovendien is het redden van een dier bijzonder arbeidsintensief en kostelijk.”

Bij de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en Netwerk Brandweer zone klinkt het dat het aan elke zone apart is om te bepalen waarvoorr mensen moeten betalen en waarvoor niet. “We hebben geen algemene richtlijn”, verduidelijkt Nathalie De Bast (VVSG). “We begrijpen dat er in sommige ­zones betaald moet worden, maar we hebben er geen weet van of dat nu vaker gebeurt dan vroeger. We willen wel benadrukken dat de brandweer altijd het dier zal redden. Wie voor de kosten opdraait, is voor achteraf, wanneer het dier in veiligheid is.”

Tags brandweer kat