Vluchtelingen gaan wel op reis naar het land waaruit ze zijn gevlucht: "Enorm frustrerend om hen uitkeringen te moeten geven"

bron: Het Laatste Nieuws
door: BMO
Afbeelding bron: Photonews
Het is een probleem dat elk jaar terugkeert: tientallen vluchtelingen krijgen asiel omdat het onveilig is in hun thuisland, maar ze gaan er dan wel met vakantie.

“Vluchtelingen die terugreizen naar het land waaruit zij om welke redenen dan ook zijn gevlucht, riskeren hun erkenning, en dus hun leefloon, kwijt te raken. Zo staat het mooi beschreven in de officiële richtlijnen. In de praktijk blijft dat reglement al jaren dode letter", klaagt N-VA'er Marco Laenens in Het Laatste Nieuws de situatie in Antwerpen aan.

"Mijn conclusie is dat éénmaal je als vluchteling of subsidiaire erkend bent, je nooit wordt teruggestuurd.  Het is enorm frustrerend om als laagste overheid uitkeringen te moeten geven aan mensen waarbij je vaststelt dat hun erkenning als vluchteling blijkbaar nogal voorbarig was: ze reizen terug, bezoeken familie en gaan er soms zelfs trouwen", aldus Laenens.