Wetstraatjournalist Ivan De Vadder: "Als een federale regering vormen met PS en N-VA niet lukt, is dit de enige oplossing"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is weer beweging op federaal niveau. Vanavond zitten de zeven partijen, die eerder al ook in juli samen gekomen waren, weer samen. Dat gebeurt op vraag van informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A)

"Het is een beetje een ongewone situatie", legt VRTNWS - journalist Ivan De Vadder uit. "Je moet namelijk weten dat bij onderhandelingen er meestal gezocht wordt naar partners waarmee samengewerkt kan worden. Die gaan dan uiteindelijk rond tafel zitten. Nu schuift iedereen mee aan tafel gezet die van goede wil is. Het geeft aan dat het op het federale niveau niet makkelijk is."

"De informateurs bereiden voor vanavond een nota voor", verduidelijkt De Vadder. "In die nota staan de uitdagingen die de federale regering zal moeten aanpakken. Eén van die uitdagingen is een begroting opmaken. Dat is ook een eis van Europa. Midden oktober moet die er zijn, of we nu een regering hebben of niet."

"EEN DOORBRAAK IS ER ZEKER NOG NIET"

"In het Parlement is er een regering in lopende zaken, maar die heeft geen meerderheid. Er moet dus een akkoord gevonden worden over een begroting. Men zal daar een akkoord over moeten kunnen vinden. Zo kunnen we toch een boete vermijden voor als we geen regering hebben. Maar makkelijk gaat het niet zijn."

"Zeven partijen van goede wil rond een tafel zetten, ik heb dat nog niet meegemaakt. Het geeft ook aan dat er niet veel optisme is. PS en N-VA in dezelfde kamer krijgen, was al een hele prestatie op zich. Maar het lijkt onmogelijk dat PS en N-VA in dezelfde regering terechtkomen."

"En dan is er maar één andere oplossing en dat is een paar-groene regering. Maar gaan CD&V en Open Vld mee regeren in een federale regering zonder N-VA? Het antwoord op die vraag is bij hen een duidelijke nee. Een doorbraak komt er zeker nog niet."