“Tijgermug al gespot in de haven van Antwerpen en het is een kwestie van tijd voor ze levensgevaarlijk worden”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)
Morgen is er de start van het nieuwe schooljaar. Dat betekent ook weer virussen de kans hebben om zich te verspreiden in de klaslokalen.

Vanaf 15 september verwachten huisartsen weer een piek van infecties. “In de zomermaanden hebben we het minst last van infecties”, legt viroloog Marc Van Ranst uit in Het Laatste Nieuws. “Dat komt deels doordat het zonlicht de virussen dood.”

Maar die infecties zijn nog het minste. Avonts, hoofdredacteur van het wetenschappelijk magazine ‘Huisarts Nu’ ziet veel erger onheil opduiken. De klimaatverandering zorgt dat dodelijke virussen ook tot in ons land geraken.

"Malaria kan ons land bereiken"

“Ja, ook malaria kan door de klimaatverandering onze contreien bereiken. Tien jaar geleden hadden we al de zogenaamde airportmalaria: besmette muggen uit tropische streken reisden mee in vliegtuigen”, merkt Avonts op in Het Laatste Nieuws. 

“Elk jaar hadden we in ons land zo'n tiental gevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde luchtvaartmaatschappijen met insecticiden te spuiten in het vliegtuig, maar die zijn ook voor de mens schadelijk."

Ook knokkelkoorts duikt op in ons land. Dat veroorzaakt door de gevaarlijke tijgermug. “Tijgermuggen zijn al in de haven van Antwerpen gesignaleerd, maar ook op een parking in Aarlen. Dat de tijgermug in onze contreien gedijt, is enkel aan de klimaatopwarming toe te schrijven. Er zijn hier nog geen geïnfecteerde muggen aangetroffen, maar het is een kwestie van tijd voor dat gebeurt. Daarom zeg ik vaak tegen mijn patiënten: blijf thuis, de tropen komen toch naar u."