Groen haalt hard uit in dossier van Al Ihsaan-moskee in Leuven: “Minister Homans is te hard van stapel gelopen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het zijn spannende tijden voor de Al Ihsaan-moskee in Leuven. Binnen enkele dagen valt de beslissing of de moskee al dan niet erkent zal worden.

Het zijn spannende tijden voor de Al Ihsaan-moskee in Leuven. Binnen enkele dagen valt de beslissing of de moskee al dan niet erkent zal worden.

Minister Liesbeth Homans (N-VA) beweert dat er sprake is van salafisme binnen de moskee. Ze pleit daarom om de erkenning in te trekken. De stad Leuven startte ook een onderzoek maar vond geen aanwijzigingen van salafisme binnen de moskee.

Het zal er dus om spannen wat er met de erkenning van de Al Ihsaan-moskee zal gebeuren. Homans kreeg van de Staatsveiligheid de informatie over salafisme in de moskee. Een bijkomend rapport liet lang op zich wachten. 

“Ik kreeg dat rapport van 23 augustus pas op 18 september, net op het moment dat de vraag in de Kamer werd gesteld. Dat is vreemd. Ik stel ook een aantal eigenaardigheden vast. Zo stond er dat de betrokken hulpimam in februari zijn activiteiten had stopgezet en dat terwijl in het rapport van mei nog stond dat die activiteiten een probleem vormden”, reageert Homans bij Het Laatste Nieuws.

Salafisme
Uit een tweede rapport van de Staatsveiligheid blijkt dat er van salafisme in de moskee geen sprake meer is. Bruno Tobback (sp.a) en Karin Brouwers (CD&V) blijven erbij dat een intrekking van de erkenning nefast zou zijn om de dialoog met de moskee te behouden en controle op de activiteiten te behouden. 

N-VA-lid Lorin Parys pleit voor een betere communicatie tussen alle partijen in dit dossier. An Moerenhout van Groen geeft Homans een veeg uit de pan. “De minister is te hard van stapel gelopen”, klinkt het kritisch. “Zowel de Leuvense politie, de federale veiligheidsdiensten als de Staatsveiligheid zeggen dat er geen risico op extremisme is.”