Geen alcohol meer achter het stuur als het van die twee partijen afhangt

bron: ATV
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Groen en SP.A gaan een belangrijk wetsvoorstel indienen. Ze pleiten voor een zerotolerantie van alcohol.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is geen voorstander van een verlaging van de bestaande tolerantiedrempel. Voor het eerst in acht jaar is er in ons land weer een stijging van het aantal verkeersdoden, meldt ATV.

De eerste zes maanden van dit jaar waren er 306 doden in het verkeer, dat is stijging van 27 procent ten opzichte van een jaar geleden. Kamerleden Joris Vandenbroucke (sp.a) en Kim Buyst (Groen) komen nu met een opvallend wetsvoorstel.

Cursus volgen
Ze willen de drempel van 0,5 promille, die er vandaag is, verlagen naar 0,2 promille. Die 0,2 is om nog toe te laten dat likeurpralines gegeten kunnen worden als je met de auto rijdt. Ze willen ook de pakkans gevoelig verhogen.

Wie betrapt wordt met meer dan 0,5 promille in het bloed, zou een cursus moeten volgen. Dat systeem past men ook toe in Nederland. In België is dat alleen nog maar mogelijk als de rechter die oplegt.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) schiet het voorstel af. “We gaan niet mee in het voorstel. Wij geloven meer in een verhoging van de pakkans en in het aanpakken van recidive”, klinkt het op het kabinet-Peeters.