Huisartsen na maatregel van Maggie De Block: “Dit werkt goed, ze hoeft dat niet te veranderen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een besluit genomen. De huisartsen in ons land zijn daar niet zo blij mee.

Wanneer je buiten de normale uren of op feest- en weekenddagen naar een huisarts wil, kan je op sommige plaatsen je aanmelden bij een wachtpost. Op andere plaatsen is dat in de praktijk van de huisarts zelf.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat patiënten zich voortaan overal kunnen aanmelden bij een wachtpost. “We maken werk van een eenvormig en duidelijk ­systeem van huisartsenwachtposten”, laat haar kabinet weten aan Het Laatste Nieuws. "Zo weten mensen ­altijd op welke locatie ze terechtkunnen en moeten ze 's nachts of tijdens het weekend niet langer zoeken welke huisarts van wacht is en waar ze die praktijk kunnen vinden.”

De Belgische Vereniging voor Artsensyndicaten is niet gekant tegen het systeem maar vraagt wel aan De Block om het niet te verplichten. “Op sommige plaatsen spreken huisartsen binnen een bepaalde kring al vijftig jaar af om de wachtdiensten op hun manier te verzorgen. Dat werkt daar goed, waarom zou dat moeten veranderen? Zo'n wachtpost richt je ook niet zomaar op. Je moet een geschikte locatie vinden en het kost ook extra geld. Middelen die in patiëntenzorg geïnvesteerd kunnen worden, gaan op die manier naar structuur. ”