Koning Filip heeft schrik gekregen: “Hij ziet dit al gebeuren met het Vlaams Belang”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren heeft Paul Magnette (PS) zijn opdracht als informateur teruggeven aan koning Filip. Die laatste zal vandaag zijn consultatieronde verderzetten.

" Paul Magnette zat aan het einde van zijn opdracht als informateur. Hij stuitte tegen de limieten. Hij probeerde paars-groen maar MR, Open VLD en CD&V waren er nog niet klaar voor. Magnette had het gevoel dat het voldoende is geweest. Hij kon niet meer verder", legt VRT-journalist Pieterjan De Smedt uit in 'Ter Zake'.

"Magnette wilde een regering op de been brengen zonder N-VA. We kunnen niet zeggen dat CD&V en Open VLD de deur volledig hebben dichtgedaan, maar het ligt allemaal zo gevoelig. Er is nu éénmaal een verdeeldheid binnen Open VLD."

" Koning Filip vreest voor meerderheid van Vlaams Belang en N-VA"
"En dan was er nog die uithaal van Bart De Wever naar Open VLD. Hij zei dat de schade die Open VLD veroorzaakt heeft, gigantisch is. Ik heb de indruk dat de woorden van De Wever geen verdeeldheid heeft veroorzaakt bij de liberalen, maar wel éénheid. Ze vonden het beledigend. Zelfs mensen die N-VA genegen zijn, zeggen dat ze dit echt niet vonden kunnen."

"Het is voor het paleis ook heel gevoelig. Ze houden ook rekening met de volgende verkiezingen. Dan zouden Vlaams Belang en N-VA een grote meerderheid kunnen vormen. Dat zien ze in het paleis liever niet gebeuren. Ook de andere partijen hebben veel schrik van de kiezer en dat valt echt niet te onderschatten."