Nieuwe verkiezingen komen heel dichtbij: CD&V heeft de sleutel in handen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
We krijgen geen federale regering waarin N-VA en PS met elkaar samenwerken. Dat lijkt wel vast te staan na de zware uithalen van de partijvoorzitters aan elkaars adres. De piste van nieuwe verkiezingen komt dan ook steeds dichterbij.

Het is geen taboe meer om over nieuwe verkiezingen te spreken. David Clarinval, vice-premier en lid van de Franstalige liberalen, roept in een gesprek met La Dernière Heure op om de koe bij de hoorns te vatten.

CD&V zal beslissen over nieuwe verkiezingen

Volgens Clarinval heeft voorzitter Bart De Wever ervoor gezorgd dat N-VA geïsoleerd staat. Nog volgens de vice-premier kunnen we enkel nog een federale regering vormen met een regenboogcoalitie, wat betekent dat paars-groen moet aangevuld worden met CD&V.

"Als CD&V bij paars-groen komt, dan zorgt dit voor een aanvaardbaar evenwicht tussen Franstaligen en Nederlandstaligen", vindt het MR-kopstuk. Als dat niet lukt zijn volgens hem verkiezingen de enige resterende oplossing. Laat nu net die oplossing wel bijzonder gevoelig liggen bij de traditionele partijen na de recente peiling waar Vlaams Belang als grote winnaar uit komt.